Bicske Barátok Egyesület – Személyes tárlatvezetés a múzeumban

A Végh házaspáron keresztül érkezett Bélához a megkeresés, hogy a Bicske Barátok egyesület szeretné megnézni a keszthelyi Vadászati Múzeumot, nem tudna-e tartani nekik egy tárlatvezetést?
Természetesen Béla örömmel mondott igent a felkérésre, aztán nem sokkal az együtt töltött fantasztikus nap után kapta ezt a köszönőlevelet, amit az ő és az Egyesület engedélyével most közzé is teszünk.

Tisztelt Hidvégi Béla! Kedves Béla Bátyánk!
Ezúton is köszönjük, hogy – kérésünkre – fontos dolgaidat, feladataidat hátrahagyva elutaztál Keszthelyre, hogy bemutathasd nekünk, a Bicske Barátok Egyesülete tagjainak életed nagy művét, a keszthelyi Vadászati Múzeumot.

Szerényen mesélted, hogy életed nagy célja, vágya teljesült a múzeum létrejöttével.
Örömmel vállaltad, hogy bemutatod nekünk a világ egzotikus állatait, (kiemelve, hogy nem a védetteket!), de így is több mint 300-at, saját környezetükbe helyezve, ezáltal a földrészeket más, új oldaláról megismertetve. Mi pedig a humoros oldaladat is megismertük, amikor remek utánzó képességeddel elmesélted félelmetes, izgalmas élményeidet. Utólag borzongtunk, mert életveszélyben is voltál nem egyszer, mégis, a vadászat szépségét is elhittük, a nehézségeit felejtve. A trófeagyűjtemény történeteiddel kiegészülve átalakult ismeretterjesztő, érdekes, különleges anyaggá.

Látva a világ legrangosabb kitüntetéseit, amiket megkaptál, elismeréssel gratulálunk széleskörű műveltségedhez, a tudatosan, kitartással összegyűjtött trófeáidhoz, a vadfajok, sőt alfajok igényes, precíz bemutatásához, melyekért nemcsak a völgyeket, de a hegyeket, sziklákat, távoli földeket is bejártad segítőiddel. Sok szépség, de sok nehézség, nagy izgalmak kísértek útjaidon, és persze jó adag szerencse is, melyekről színesen, érdekesen mesélsz könyveidben is. Becsüljük azt az erőt és kitartást, mellyel létrehoztad ezt a kiállítást. Gratulálunk, egészséget, további erőt, a világban békességet kívánunk, hogy céljaidat megvalósíthasd, tovább bővíthesd a múzeumot, a vadvédelemre is ráirányítva a figyelmet. Széchenyi Zsigmond, Kittenberger „Kitti”, Teleki gróf életéről, gyűjteményeiről olvasva, még kiemelkedőbb az a teljesítmény, amit segítőtársaiddal a szafarikon és a múzeumban létrehoztatok, irányításoddal.
Legyünk őszinték, „az sem semmi”, hogy volt kitartásod meggyőzni az illetékeseket, barátaidat, a vadásztársaidat, hogy álljanak az „ügy” mellé és anyagilag, emberileg támogassanak, hogy ez a színvonalas kiállítás megvalósulhasson, közkinccsé váljon. A világ bármely pontján megállná a helyét, mégis hazahoztad, hogy mi magyarok is megismerhessük a Földünk más tájain élő állatokat, ráirányítva a figyelmet arra, milyen fontos megőrizni ezt a sokszínűségét, biodiverzitását a világnak.
Köszönjük, hogy általad ismerhettük meg, fedezhettük fel ezt az egyedülálló gyűjteményt.


Bicske, 2023. június 10.
A Bicske Barátok Egyesülete nevében:
Dr. Végh Róbert elnök és
Dr. Tóth Ágnes vezetőségi tag

Olvasson tovább!