Alapítvány

Hidvégi Béla 2013 – ban létrehozta a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítványt, amelynek célja, – többek között – hogy elősegítse és támogassa a világ egzotikus állatainak, a vadászat szépségeinek és nehézségeinek, a vadvédelem szükségességének a nagyközönség általi megismerését. A vadászattal és világ vadfajaival kapcsolatos ismeretanyag közlését, terjesztését, továbbá ápolja az alapító életművét. Létrehozásának további fő oka az ösztöndíjak kiírása volt, az egyetemek vadgazdálkodási szakán tanuló diákok részére. Az Alapítvány létrehozását indokolta az az előrelátás is, hogy megvédje a múzeumi gyűjteményeket attól, hogy azok – halála után – szétessenek, és így a továbbiakban majd az Alapítvány gondozza ezt a páratlan örökséget.

Továbbá az, hogy az alapító által létrehozott múzeumokban a vadászati kiállításokon keresztül megvalósítsa a fiatal nemzedék vadászati oktatását, képzését, valamint közelebb hozza a nem vadászó embereket a természethez. Bemutassa a hivatalosan és szabályozott keretek között történő vadászat szükségességét, vadvédelemben, veszélyeztetett fajok megmentésében elfoglalt szerepét.

Az Alapítvány ÖSZTÖNDÍJ – at alapított a Nyugat – magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, és a gödöllői Szent István Egyetem szakirányú karán tanulmányokat folytató hallgatói részére. Az Alapítvány minden évben, egy arra érdemes diáknak ítéli oda az ösztöndíjat, segítve ezzel tanulmányait, anyagi lehetőségeit. A nyertes pályázó aktívan bevonásra kerül a múzeumok, valamint az alapítvány által szervezett kiállítások munkálataiba. Ezen gyakorlati tevékenységek kapcsán, olyan egyedülálló ismereteket, tapasztalatokat szerez, amelyek szakmai fejlődésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be.

Az ösztöndíj tájékoztatója innen letölthető.

Hidvégi Béla bevezető beszédet tartott Ivan Carter „A Conservationist’s Cry” című vadvédelmi filmjében és egy animációs filmben, amely gyerekek részére készült a vadvédelemről. Ezeket a filmeket több mint 6 millió ember látta már (6 országban), és az összes, európai vadászati szervezetek találkozói során bemutatták.

2019-ben a Zambeze Delta Conservation and Anti-Poaching Alapítvánnyal közösen, egy meglepően új és jövőbe mutató tevékenységbe kezdett az Alapítvány, folytatva azt a munkát, amelyet egy évvel ezelőtt Ivan Carterrel és Mark Haldenevel kezdtek el a mozambiki Coutada 11 vadászati ​​blokkban.

Ez az egyedülálló koncepció a helyiek oktatása és munkába állítása, és így azok nemcsak a külső adományokra kell hogy várjanak, hanem maguk is sokat tehetnek jobb sorsukért.. Az ötlet az, hogy mindegyik falu kap legalább 10 méhkaptárt, hagyják, hogy a méhek elfoglalják a kaptárt, vigyázzanak rájuk, vegyenek ki maguknak annyi mézet, amennyit igényelnek, és a többit értékesítk a piacon, és a befolyt pénzt az orvvadászat elleni küzdelemre fordítják. A régióban már 70 méhkaptár dolgozik.

A HB Alapítvány logoját minden egyes méhkaptárba beégették, és a kaptárakat a Zambezi Delta Safaris-ba (Mozambik) szállították.

Az Alapítvány alelnöke és egy operatőr szintén kiutazott Mozambikba, hogy lefilmezzék az orvvadászat elleni küzdelmet, valamint az elejtett állatok húsának szétosztását a helybéliek között, és az általunk indított speciális mézprojekt összes jellemzőjét, valamint a falusiak reakcióit.

Van egy 5 részből álló film, amelyet itthoni vetítésre és környező országok részére készített az Alapítvány, vetítése már fut, eddig már 4 országban láthatták,    

A 40 perces angol – magar változat kizárólag az Alapítvány természetvédelmi erőfeszítéseire koncentrál és a média részéről a legszélesebb körű támogatást élvezi.

A továbbiakban is beszámolunk a a MÉH – projekt elért eredményeiről.

Támogassa vadvédelmi munkánkat adója 1 %-nak a fölajánlásával.

Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány

Adószám: 18521126-1-41

Bank számlaszám: MKB 10300002-10523486-49020015