Magamról

A nemzetközi hírű vadász és üzletember 1936-ban született az alföldi Nagyszénáson. 1956- ban, húszévesen hagyta el hazáját és a keszthelyi mezőgazdasági akadémiát, amelynek hallgatója volt. Tanulmányait Angliában folytatta, ahol élelmiszer-ipari mérnökként végzett. Évtizedeken át külföldön élt. Az 1970-es évektől kezdve – az egyik neves, élelmiszer-ipari gépeket gyártó amerikai nagyvállalat európai kereskedelmi képviseletének marketingigazgatójaként – szoros kapcsolatokat épített ki a magyar mezőgazdasággal és élelmiszeriparral. Nevéhez fűződik többek közt a csemegekukorica termesztésének és minőségi feldolgozásának hazai bevezetése.

Időközben megismerte a legendás angol puskaműves cégek termékeit és tevékenységét, s nagyobb betekintése nyílott a szigetországban korunkban is virágzó fegyvergyártás mesterségébe. Igényes vadászemberként életre szólóan beleszeretett a Purdey nagy értékű remekeibe, ami később meghatározónak bizonyult vadászéletére nézve. Szerteágazó kapcsolatai révén ekkor bontakozott ki a kivételesen értékes vadászfegyverekkel és a vadászatszervezéssel kapcsolatos tevékenysége. Mindez – munkája mellett – megteremtette számára saját fegyver- és trófeagyűjteménye létrehozásának lehetőségét.

Az 1990-es évek elején vadászott először Afrikában. A fekete földrész varázsától azóta sem szabadult. Időközben – az 1980-as évek második felében – ismét itthon telepedett le. Vadászmúltjának tárgyi emlékeit: páratlan trófeáinak gyűjteményét, a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozta. Több száz darabból álló, páratlan kollekciójában csupán az Európán kívül elejtett vadfajok száma eléri a kétszázötvenet. A múzeum határozatlan időre kölcsönözte a gyűjteményt a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumnak és a soproni Erdészeti Múzeumnak. Több mint 180 teljes életnagyságú preparátum látható a Keszthelyi diorámákban, és több mint 250, főleg nyakas trófea van Sopronban, amelyek korai vadászatai eredményei. Számos különleges darab, kivételes nagyságú vagy igen ritka példány található közöttük, így két világrekord, valamint 25, a Safari Club International vadfajok szerinti világranglistájának tíz-tíz legjobb trófeája között nyilvántartott példány szerepel.

Öt földrész vadvilágát felölelő – több mint 180, teljes életnagyságában kidolgozott, élethű környezetében kiállított példányt tartalmazó – trófeagyűjteménye a maga nemében nem csupán a világ egyik leggazdagabb és leglátványosabb múzeumi kollekciója, de mind a fiatal nemzedékek, a kezdő vadászok és a leendő szakemberek oktatásában, mind a széles körű ismeretterjesztésben játszott szerepe is roppant jelentős, a tapasztalt vadászutazók számára pedig példamutató.

Több mint 25 éve tagja az SCI – nek, 17 éve tagja az SCI Tanácsadó testületének.

2005 – ben megalapította az SCI Közép – magyarországi Tagozatát, most pedig tiszteletbeli elnöke.

Létrehozta, beindította a – Nimród Szerkesztőséggel közösen – a NIMRÓD SAFARI újságot.

2005 – ben megkapta a Vadászati Kulturális Egyesület aranygyűrűjét, amelyet évente csak 1 alkalommal ítélnek oda, 1 személynek.

2007 óta az SCI Tiszteletbeli Nemzetközi Igazgatója, 2017 óta pedig a Nemzetközi Igazgatója.

2009 – ben az SCI Magyar Tagozata kapta meg az „SCI – az Év tagozata” Díját.

2010 – ben – a Nimród Safari lap létrehozásáért – a Magyar Tagozat az SCI – től az „SCI – az Év Kiadványa” Díjat kapta.

Számos magyar és külföldi vadászati díja után 2013 – ban, addigi munkássága elismeréseképpen, a korábban kapott magyar kitüntetései után megkapta a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje állami kitüntetést is.

Vadvédelmi, oktatási és humanitárius tevékenységéért megkapta az SCI Alapítvány speciális elismerését, az üvegből készült Vadvédelmi Szobrot.

Hidvégi Bélanak ítélték oda 2016 – ban a PANTHEON Díjat –, ami a világ legrangosabb, legtekintélyesebb vadászati díja. A PANTHEON Díj – at az SCI és az OVIS Club (hegyi vadászok klubja) a világ két legnagyobb vadászati szervezetének szakemberei közösen, objektív alapon, kifejezetten az elért eredmények, bizonyítható adatok alapján ítélik oda. Eddig csak kilenc amerikai sportember érdemelte ki ezt a különleges díjat, 2016 – ban kapta először európai vadász, Hidvégi Béla! A Safari Club részéről feltétel a legmagasabb Vadvédelmi és Vadászati Díj (Hunting and Conservation Award), amely magában foglalja az egyes vadcsoportok 24 gyémántfokozatának, továbbá 14 Grand Slam– nak a megszerzését is. Az OVIS Club részéről pedig feltételezi a vadjuhfajok és vadkecskék csoportjának Super 30 – as fokozatát. Mindezeken felül pedig a Super Slam, azaz az észak-amerikai vadfajok (29 lőhető faj) hiánytalan kollekciójának megszerzése szükséges eléréséhez.

9 könyvet írt eddig, amelyek közül 3 a hegyi vadászatokról szól. Néhány könyve angol és német nyelven is megjelent. A „Hegyen innen, hegyen túl” c. (Beyond the Mountains) könyvéről mondta Dennis Campbell, az OVIS Club néhai elnöke, hogy ez a könyv élete nagy élménye és a világ legjobb 10 vadászkönyve közt tartja számon.

6 DVD-je jelent meg.

Rendszeresen tart előadásokat iskolákban, egyetemeken, vadásztársaságoknak, valamint szerepel rádió és TV riportokban, és újságcikkekben. Gyakran tart előadásokat Szlovákiában, Erdélyben.

Múzeumi csoportokat vezet a keszthelyi vadászati Múzeumban és a soproni Vadászati Múzeumban, melynek keretében bemutatja a kiállításokat, beszél vadász – kalandjairól, főleg a magashegyi és az esőerdei vadászatokról. Felhívja a figyelmet az etikus vadászatra.

A keszthelyi múzeumnak évente kb. 95.000 látogatója van, míg Sopronban kb. 3.000, főleg iskolás gyerekek tekintik meg a kollekciót.

Bevezető beszédet tartott Ivan Carter „A Conservationist’s Cry” című vadvédelmi filmjében és egy animációs filmben, amely gyerekek részére készült a vadvédelemről. Ezeket a filmeket több mint 6 millió ember látta már (6 országban), és az összes, európai vadászati szervezetek találkozói során bemutatták. Jelenleg, folyamatosan egy vadvédelmi projekten dolgozik Mozambikban.

A 2021 – ben hazánkban megtartandó Vadászati és Természeti Világkiállítás két fontos munkacsoportjába is meghívást kapott, amelyek a Nemzetközi kapcsolatok és a Trófea csoportok.

Hidvégi Béla ma is aktív, világjáró vadász.